Možností, ako využiť v kuchyni klíčky a výhonky, je obrovské množstvo. Naklíčená žerucha sa v surovom stave hodí do nátierok a dipov alebo ako jemne pikantná príloha. Vyhnite sa však tepelnej úprave, mala by horkú chuť. Semienka BIO žeruchy si môžete zasadiť tiež do kvetináča či na záhradku. Výhonky sú vynikajúcim zdrojom energie, minerálov a vitamínov. V západnej fytoterapii sa údajne užívajú pri zápaloch močových ciest alebo obličkových kameňoch a v Indii ju považujú za pánske afrodiziakum na zvýšenie potencie.
Návod na prípravu:
• Semienka prepláchneme vodou. Ľahko navlhčené ich vložíme do klíčiacej nádoby.
• Semienka ponecháme na tmavom a teplom mieste, kde začnú klíčiť.
• Rastlinky je potreba pravidelne preplachovať (aj korienky zo spodnej strany), aby sme zabránili plesniam (2-3x denne).
• Prvé klíčky sa objavia po 24 hodinách.
• Ku konzumácii sú vhodné celé rastlinky vrátane korienkov.
• Pred konzumáciou klíčky opláchnite.
Rady a tipy
• Odporúčame klíčiť na klíčiacej miske alebo sitku. Nie je vhodné klíčiť semienka na vate, pretože prichádzame o chutné korienky, ktoré do vaty zarastajú.
• Pre dlhšiu trvanlivosť odporúčame hotové klíčky uchovávať v chladničke, kde nám vydržia aj týždeň.
Upozornenie: Bez alergénov
Skladovanie: Skladujte v chlade a tme. Balené v ochrannej atmosfére.
Obsah: 200 g
Krajina pôvodu: Taliansko