Psyllium najvyššej akosti pochádza z oblasti Pujaba v Indii. Má schopnosť napučať a zväčšiť svoj objem až štyridsať násobne, takže už veľmi malé množstvo zaplní žalúdok a vyvolá pocit sýtosti. "Gélová hmota", ktorá vzniká tým, že psyllium pohlcuje nadbytočné tekutiny, navyše pôsobí ako piest, takže spoľahlivo odstráni v podobe stolice škodlivé splodiny, ktoré sa vyskytujú v žalúdku a v črevách pri spracovaní potravín.
Vláknina psyllium je veľmi šetrná a nedráždi steny žalúdka a čriev, takže sa odporúča ľuďom, ktorí z dôvodu citlivosti tráviaceho systému nemôžu užívať vlákniny z otrúb, celozrnných obilnín, alebo sušeného ovocia. Látky, ktoré vznikajú spojením tekutín z tráviaceho traktu a psyllia majú podobný efekt ako ľanové semeno a môžu navyše pôsobiť regeneračne na celý tráviaci systém.
Pokiaľ si budete psyllium pridávať do nápojov, alebo potravín, neustále majte na pamäti, že denný príjem tekutín musí byť okrem toho aspoň 2 litre. Nezabudnite, 8 pohárov vody každý deň!V prípade hnačky pomáhajú 1 až 3 čajové lyžičky psyllia k zahusteniu a zväčšeniu črevného obsahu. Uistite sa, že s vlákninou pijete aj dostatočné množstvo tekutín!
Výživové údaje:
Upozornenie: Psyllium neobsahuje lepok, navyše nie je návykové, takže je vhodné na dlhodobé užívanie namiesto bežných preháňadiel, ktoré majú vedľajšie účinky. Psyllium používajte vždy s dostatkom vody, pretože bez nej môže paradoxne spôsobiť nadúvanie alebo zápchu!
Návod na prípravu: 1 až 2 čajové lyžičky vlákniny sa rozmiešajú vo vlažnej vode, čaji, šťave, alebo inej tekutine a nechajú sa 5 minút napučiavať. Potom sa konzumuje a to ráno, alebo večer pred jedlom. Psyllium je možné pridať tiež do jogurtov, ovocných koktejlov, alebo na pečivo. Maximálna denná dávka je 5 gramov.
Obsah: 75 g
Krajina pôvodu: India, oblasť Pujaba