Ražný kvások pre bezproblémové pečenie domáceho, ražného chleba s dlhšou dobou čerstvosti.
Funguje rovnako ako klasické droždie, len pomalším tempom a vďaka vyššiemu obsahu vlákniny je aj ľahšie stráviteľný.
Kvasinky produkujú oxid uhličitý, aby Váš chlieb ostal nadýchaný. Dodávajú mu typickú, kyslú chuť.
Základný recept pre 1,5kg žitného chleba:
1000g žitnej múky
2 balenia sušeného kvásku
700ml vlažnej vody
2-3 čajové lyžičky soli
20g droždia
Všetky suché suroviny zmiešame, pridáme vlažnú vodu a dôkladne rozpracujeme cesto. Pripravené cesto prikryjeme a necháme 2 hodiny kysnúť. Potom jedenkrát premiesime.
Svetlý chlieb:
Pripravené cesto dáme do formy a do predhriatej trúby. Pečieme asi 80 minút na 180°-200°C.
Tmavý chlieb:
Nechajte cesto ešte o jednu hodinu viac kysnúť, potom dajte cesto do formy do predhriatej trúby na 250°C a pečte asi 20 minút na 180°C a pečte ešte ďalších 90 minút.
Obsah: 30g
Zloženie: žitná/ražná múka, štartovacia kultúra
Jedno balenie vystačí na približne 350 g múky. Neobsahuje vajcia ani laktózu.