Trstinová melasa je vedľajší produkt pri výrobe cukru z cukrovej trstiny a veľmi často sa jej celkom oprávnene hovorí "čierny zázrak". Jedná sa o tmavohnedú až čiernu tekutinu konzistencie hustého sirupu, ktorá má veľmi špecifickú chuť skaramelizovaného cukru a niekomu môže vzhľadovo málinko pripomínať aj lesný med. Trstinová melasa vzniká po tretej extrakcii, alebo ak chcete kryštalizácii cukrovej trstiny a jedná sa o 100% prírodný produkt, ktorý síce obsahuje menej sacharidov ako trstinový cukor, zato v melase zostáva viac stopových prvkov, pričom za zmienku stojí napríklad draslík, vápnik a horčík . Ďalšou veľkou výhodou je aj to, že melasa obsahuje menej kalórií ako med a bežný rafinovaný cukor.
Okrem konzumácie si z melasy ale môžete urobiť aj prvotriednu pleťovú masku, ktorá dodá vašej pleti šmrnc a neuveriteľne ju rozjasní. Naneste neriedenú melasu na tvár a krk, nechajte asi 30 minút pôsobiť a potom ju dobre opláchnite. To ešte len uvidíte, aké vie melasa divy aj pri vonkajšom používaní a prečo sa jej hovorí "čierny zázrak"!
Výživové údaje:
Návod na prípravu: 1-2 krát denne 1 čajovej lyžičky (5 g) rozpustíme v 200 ml vody (čaju, šťavy a pod.)
Skladovanie: Skladujte na tmavom a suchom mieste.
Obsah: 220 g
Krajina pôvodu: Paraguaj