Pohánka je prirodzene bezlepková pseudoobilnina, ktorá má nezameniteľnú, ľahko orieškovú chuť. Jej použitie je univerzálne, hodí sa na sladko aj na slano. Po namáčaní má využitie aj v raw strave, napríklad ako chrumkavá granola na raňajky. Skvele sa dopĺňa s hubami - v rizote alebo v čiernom kubovi.
Pohánka sa k nám dostala v 12. storočí z južných svahov Himalájí. Svoj český názov získala vďaka pohanským útočníkom, ktorí ju do Európy rozšírili. Pohánka sa spolu s quinoou a amarantom zaraďuje medzi pseudoobilniny - v ľudskej výžive majú rovnaké použitie ako obilniny, ale botanicky patrí do iných skupín. Všetky pseudoobilniny sú prirodzene bezlepkové.
Pohánka v podobe lúpaných krúp je základná surovina na výrobu všetkých ďalších výrobkov vyrábaných z pohánky.
Použitie:
ako príloha - všade tam, kde by ste použili ryžu alebo kuskus;
pokrm typu kubo - huby, majorán, cesnak;
sladké nákypy - uvarenú pohánku zmiešajte s ovocím, pridajte orechy, oslaďte sirupom, zalejte rastlinnou alternatívou smotany a zapečte;
zmesi na výrobu náplní - plnené papriky, kapustové listy, paradajky, cukety alebo baklažán;
do rizota - výborný je v kombinácii s okrúhlou ryžou;
do zeleninového šalátu;
tortové korpusy - pohánku povarte v rastlinnom nápoji a nechajte stuhnúť v tortovej forme.
Obsah: 500 g
Zloženie: Pohánka siata *. Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sóje, orechov a sezamu.. * výrobok kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva