Ethiopia Bashasha Single Farm Speciality Natural Jimma
Krajina pôvodu: Ethiopia
Zloženie: 100% Arabica
Použitie: Espresso, Filter
Spôsob zberu: ručný
Chuťový profil: lesné plody, slivka, čokoláda a nežný dotyk bergamotu
Balenie: 200 g
OVOCNOSŤ 75%
HORKOSŤ 30%
KOFEIN 40%
ACIDITA 65%
Ďalšie informácie
Nadmorská výška: cca 2000 – 2150 m.n.m.
Región: Oromia regional state, Jimma
Odroda: Lokálne odrody
Spracovanie: Natural – suché
Musa Aba Lulesa – výber drobného farmára z oblasti Bashasha
Etiópsky farmári majú vďaka novým nariadeniam o káve otvorený celý trh s touto komoditou. V minulosti boli všetky súkromné premývacie stanice poverené predajom kávy na Etiópskej komoditnej burze (ECX). Často to spôsobilo, že cena kávy sa nedala ustriehnuť a enormne narástla. Najväčší zisk si nechávali súkromné premývacie stanice a farmárom zostávalo minimum. Teraz však vďaka nariadeniam, môžu poľnohospodári predávať svoju kávu priamo dovozcom a iným kupujúcim. Stačí, keď sa farmár zaregistruje na úrade pre kávu a čaj a je im pridelené číslo SHF (Small Holder Farmmer), ktoré umožňuje sledovateť celú cestu kávy v každom procese až k cieľovému kupujúcemu. SHF číslo sa nachádza vo všetkých zmluvách a dokumentoch, aby sa zabezpečilo, že dostanú celú sumu, ktorú kupujúci zaplatil.
Káva, ktorou kúpou pomáhate
Veľmi nás teší, že káva od Musa Aba Lulesa pomáha ďalej. Časť zo zisku bude použitá k zvýšeniu vzdelania a zlepšeniu zdravia dievčat v Etiópii prostredníctvom partnerstva s Girls Gotta Run Foundation.
GGRF ponúka dievčatám a ich rodinám vzdelanie namiesto skorého manželstva. Poskytujú im atletické štipendiá a to pre dievčatá vo veku 11 až 18 rokov. Každé štipendium umožňuje navšetovať strednú školu na jeden rok. Taktiež poskytuje zdravotnú starostlivosť pre ňu a jej matku, ako aj stravu, školské knihy a prístup k sociálnym zariadeniam. Tento program pomáha dievčatám získať dôležité životné zručnosti, ako sú plánovanie rodiny, finančná gramotnosť alebo schopnosť vybudovať fungujúci partnerský vzťah.
Pestovanie kávy v rodine
Musa Aba Lulesa začal so 6 hektármi, ktoré mu daroval jeho otec, ktorý tiež pestuje kávu. Ked Musova káva začala byť medzinárodne uznávaná, zúčastnil sa kávovej konferencie v Ugande. Motivovaný touto skúsenosťou Musa aktuálne vlastní 40 hektárov pôdy určenej na pestovanie.
Musov ciel je pestovať a spracovať najkvalitnejšiu kávu sveta. Samozrejmosťou je udržiavanie aktuálnych a nákup nových premývacích staníc.