Naklíčená bazalka sa hodí na dochutenie zeleninových a cestovinových šalátov, nátierok, polievok a ďalších pokrmov. Ich rozmixovaním v smoothie navýšite výživovú hodnotu nápoja. Semienka bazalky si tiež môžete priamo zasadiť do kvetináča či na záhradku pre vypestovanie dospelých rastlín. Táto vytrvalá rastlina je pôvodom z Indie. Bazalku poznáme skôr ako chutné a aromatické korenie, je ale tiež na zozname liečivých rastlín. Pokrmom bohatým na bazalkové silice navyše kedysi prisudzovali afrodiziakálne účinky.
Návod na prípravu:
• Semienka zalejeme vodou a necháme odstáť minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.
• Ľahko navlhčené ich vložíme do klíčiacej nádoby.
• Semienka ponecháme na tmavom a teplom mieste, kde začnú klíčiť.
• Klíčky je potrebné pravidelne preplachovať, aby sme zabránili plesniam (2-3x denne).
• Prvé klíčky sa väčšinou objavia čoskoro, avšak u bazalky je potrebné byť trpezlivý. Prvé klíčky sa môžu objaviť až okolo 10. dňa.
• Ku konzumácii sú vhodné klíčky po 3-4 dňoch.
• Pred konzumáciou klíčky opláchnite.
Rady a tipy
• Odporúčame klíčiť na klíčiacej miske, sitku, v pohári, alebo v PET fľaši, nie na vate.
• Pre dlhšiu trvanlivosť odporúčame hotové klíčky uchovávať v chladničke, kde nám vydržia aj týždeň.
Skladovanie: Skladujte v chlade a tme. Balené v ochrannej atmosfére.
Obsah: 200 g
Krajina pôvodu: India